Menu

Katso kuvat - Uudenkin suksen pohja kannattaa hioa

Julkaistu 11.02.2024 klo 10:00

Hyllyssä odottaa tuliterä uusi suksi, ja hyvältähän se silmään näyttää, vai näyttääkö sittenkään. Kun suksen pohjaa tarkastelee tarkemmin, se näyttää harmaalta, ja jopa nukkaiselta ja kuluneelta. Miten näin? Hionnassa pohjasta paljastuu vielä enemmän.

Rossignol pohja tehdashionta ja suksihionta hionta (kopio)

Kuvissa uuden, tuliterän suksen hiontavaihteita. Sukseen (vas. ylhäällä), tehtaalla hiottu ns. tehdaskuvio. Pohja on harmahtavan vaalea. Väri kertoo omaa kieltään hionnasta, esim. hiontapaineista ja hiontakivistä, joilla suksia tehtailla kiireessä ajetaan. Tehdashionnassa ei oteta huomioon suksen profiilia, kaikkiin suksiin ajetaan sama kuvio. Tämä ei ole suksen luiston kannalta optimi.

Alinna kuvissa hionnan jäljiltä, ja hyvin näkyvissä miten suksi ei ole tehdashionnan jäljiltä pohjastaan optimi kunnossa vaan epätasainen. Kuvassa (oik. alhaalla) näkyy miten tehdaskuviota jää näkyviin reunoille, suksen hionnassa. Lopputulemana sama suksi Suksihionta.fi hionnan lopputulemana (oik. ylhäällä); hionnassa pohjasta on tehdaskuvio ajettu pois, pohja on tasattu ja siihen on hiottu suksen profiilin mukainen kelikuvio. Pohjan kuluminen oikein tehdyssä hionnassa on vain millimetrin osia.

Toteutus JJ-Net Group Oy